Gece korkmadan araba kullanmanın püf noktaları
Ocak 4, 2018Trafik Levhaları, İşaret ve Anlamları
Ocak 6, 2018Arabamın rengini nasıl değiştiririm ?
Araçlar normal şartlarda kaza sonrası standart boyalarına tekrar boyanır. Farklı bir renk boyatma seçeneği düşünüyorsanız öncelikle buna kanunlar izin vermiyor. Fakat ruhsata işletme ve yasalara uygun bir şekilde bunu yapabilirsiniz. Ama bu aranızın değerini çok düşürecektir. Çünkü aracın ağır hasar kaydı olduğu ortaya çıkıp aracın değeri bir hayli düşer. Peki arabayı istediğiniz renge boyayabilir misiniz? Üretici firmaların verdikleri kodlar sayesinde sınırsız bir şekilde boya üretilip bu uygulanabiliyor. Kurallara ve yasalara uyulduğu sürece aracınızı istediğiniz renge boyayabilirsiniz.
Araçlarda renk değişimi ne kadar
Peki hangi durumlarda araba boyanmalıdır? Genellikle ağır hasar veya ufak tefek çiziklerde bile boyama işlemleri uygulanır. Üretici firmalar bir aracın boyasının 5-10 yıl rahatlıkla bozulmadan gideceğini söylüyorlar. Tabiki bu sizin kullanma tarzına göre artı eksi olarak değişebilir. Otomobil boyatmak ucuz bir işlem değildir. Fakat sürücülerin boyatmaya uzak kalmasının sebebi, aracı satarken ciddi bir fiyat düşüşünün olmasından kaynaklanıyor.
Araç renk değişim
Otomobillerin boyama işlmeleride uzun sürmektedir. Boyama işlemlerini fiyatı hesaplanırken parça hesabı yapılır. Her parça için ortalama 150-200 TL el emeği alınır. Fakat bu miktarın aracın modeline ve büyüklüğüne göre değişim göstermektedir. Ortalama bir fiyat verecek olursak 2000-5000 TL arasında bir miktarı gözden çıkarmanız gerekmektedir.
Araç Renk Değişimini Ruhsata İşletme
1) Boyacıdan renk değişimi yaptığınıza dair fatura istiyorsunuz miktarı önemli değil 200tl bile olsa yeter. Faturada Boya işçiliği yazsın ve aracın hangi renge boyandığı yazsın.
2) Şoförler Odasına gidin ve 2 adet Ek-1 formu alın. Tanesi 1tl.
3) Aldığınız Ek-1 formunu elektronik ortamda doldurabilen sigortacıya gidin. Genelde Şoförler Odası yakınlarında bulunan sigortacılarda oluyor. Dolduran kişiye renk değişikliği için olduğunu söyleyin faturada yazan rengi Ek-1 e yazsın diğer bilgileri ruhsattakiyle aynı yazsın. Ücret 20tl alıyorlar.
4) Aracınızda devam eden muayene var ise randevu alırken tespit/muayene tekrarı kısmı var ona tıklayın. Muayenesi olmayan bir araç ise muayene randevusu alın ve gittiğinizde renk değişimi de olduğunu söyleyin. Elinizdeki tüm fatura, Ek-1 vs adama verin. Kendisine lazım olanların fotokopilerini çekip işleminizi başlatacaktır. Muayeneye giderken egzoz pulu, sızdırmazlık vs ne gerekiyorsa Tuvtürk ün sitesinden bakın.
5) Muayene olayı bittikten sonra elinizdeki tüm belgelerle emniyete gidiyorsunuz ve sizden tüm belgelerinizi istiyorlar. Bu işlemin süresi emniyetten emniyete değişebilir. Kimisi 1 saatte yeni ruhsatı çıkartır kimiside 2 gün sonra yenilerini al der.
Eminyetten ruhsat değişimi ücreti 2 nüsha toplam 178tl tutuyor.
Tüm işlemleri kısaca detaya girmeden anlattım. Detayları kafanıza takmayın iş bir şekilde yürüyor. Önemli olan kısımlar üstteki 5 madde.
Emniyete gidene kadar ruhsattaki araç sahibi olmasına gerek yok herhangi bir kişide yapabilir. Emniyete giderken ruhsat sahibi olması şart.
İlk 3 maddeyi uygulamak çok kolay ve hızlı. Her bir madde için max. bekleme süreniz 5-10 dk.
4. ve 5. madde uzun sürer. Min. 4 saat ayırmalısınız.
İstanbul daki emniyet müdürlükleri randevulu çalısmakta bu sebepten randevunuzu ayarlayıp gidiniz.