GLOBOWAX ANTALYA ALANYA Bayimiz Hizmetinizde !
Ocak 25, 2018GLOBOWAX En İyi Kış lastiği hangisi ? Hangi marka kış lastiğini Tercih Etmeliyim?
Ocak 27, 2018GLOBOWAX Kaza Anında Yapılması Gerekenler
En sakin olunması ancak en zor sakin olunan durumlardır kaza anları. Kimse hem kendi başına gelsin hem de başkasının başına gelsin istemez ama kazalar da trafiğin ve otomobil tutkusunun bir parçasıdır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki her gün yüzlerce kaza yaşanmaktadır. Sıfır kilometre ya da ikinci el otomobil sahibi olmanız kaza anında yaşayacaklarınızı çok fazla değiştirmez. Ancak kaza anında yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmanız çok büyük fayda sağlayabilir.
Kaza anı ve o anda yapılanlar çok önemlidir. “kaza anında ilk yapmanız gereken nedir”, “ilk önce nereyi aramanız gerekir”, “Hasarlı oto ne yapılacak”, “Kaza anını en az hasarla atlatmak için trafik yapmanız gerekenler nelerdir” konularını araştırdık.
Kaza Anında İlk Önce Yapılacaklar
Öncelikle sakin olun.
Bedensel olarak bir hasar görüp görmediğinizi anlamak için önce kendinizi kontrol edin.
Vücudunuzun herhangi bir yerinde ağrı, sızı, yara, kanama var mı bakın. Unutmayın, kendiniz iyi değilseniz başkalarına da yardım edemezsiniz.
Eğer mümkünse aracı trafiği tıkamayacak bir şekilde kenara çekin ve dörtlüleri yakın.
Kazadan sonra diğer araçları uyarmak için yola ışıklı bir uyarıcı ya da reflektör konmalıdır.
Kazalar, kazada ölü ya da yaralı olup olmamasına göre iki grupta incelenir. Ölü ve yaralının olmadığı kazalarda sürücüler birlikte tutanak tutarak yani trafik polisi çağırmadan yollarına devam edebilirler. Ancak ölü ya da yaralı varsa mutlaka önce ambulans aranmalıdır.
Ölü ya da yaralıların olduğu trafik kazalarında bölgenin konumuna göre polis ya da jandarma olaya dahil olur.
Ölü ya da yaralının olmadığı kazalarda önce kendi aracınızı ardından da karşı tarafın aracını kontrole din.
Cep telefonunuzla, tablet bilgisayarınızla veya diğer elektronik cihazlar ile fotoğraf çekin.
Karşı taraftaki araç sürücüsünün alkollü olup olmadığı, ehliyetinin olup olmadığı, akli dengesinin yerinde olup olmadığını gözlemlemeye çalışın. Bu durumlardan birinde şüpheleniyorsanız tutanak tutmak yerine polis ya da jandarmayı arayın.
Kaza Anı Tutanak Tutma İşlemi
Arabanızda tutanak nüshası taşımaya önem verin. Kaza tutanağıkırtasiyelerden de alınabiliyor.
Kaza anında sizin otomobilinizin ve karşı tarafın otomobilinin ne durumda olduğunu inceleyin.
Tutanak tutacak sürücüler önce kendi aralarında anlaşmalıdırlar.
Tutanak için fotoğraf çekin.
Tutanak tutulduktan sonra iki tarafa da birer nüshası verilmelidir.
* Ölüm ve yaralanmalı kazalarda tutulamadığı gibi sürücülerden birinin alkollü olması ya da yaşının küçük olması ya da ehliyetinin olmaması gibi durumlarda tutanak tutulmaz ve polise haber verilir.
Kaza Sonrası Yapılacaklar
Kazadan sonra tutanağın tutulduğunu varsayarsak, sonrasında söz konusu tutanak sigorta şirketine iletilmelidir. Sigorta şirketi tutanağı inceleyecek ve Tramer’e (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) göndereceklerdir. En son kararı Tramer verecektir. Kimin yüzde kaç suçlu olduğunu ve kime ne kadar ödeme yapılması gerektiğine karar verecektir. Tramer kazayı inceleyip, karar verdikten sonra sigorta şirketlerine kararı iletir ve sigorta şirketleri de buna uygun olarak sürücülere ödeme yapar. Sigorta şirketlerinin Tramer kararlarını beğenmeme ve itiraz etme hakları vardır. Bu durumda Tramer bünyesindeki bir kurul toplanır ve kazayı tekrar incelerler. Bu kurul kaza ile ilgili son kararı verir ve herkes bu karara uymak zorundadır. Sigorta şirketleri bu son karara göre ödemelerini yaparlar.
*Kurul kararlarını kolaylaştırmak için olay yerinde çekilen resimlerin ve tutanakta olayın açık bir şekilde anlatılmasının önemi unutulmamalı, istenilen kararın çıkması için buna uygun açıklıkta kimseyi şüpheye düşürmeyecek şekilde tutanak hazırlanmalıdır.