Bir fincan kahveye 140 litre su lazım
Ocak 14, 2018Kaskodan Yararlanamazsınız
Ocak 16, 2018Arabanın Rengi Neleri Etkiler
Bir araba almaya karar verdiğinizde performansı, markası, yakıt tüketimi gibi özelliklerinin yanında kaportasının rengi de değerlendirdiğiniz konulardan biri olur. Çünkü araba, sadece sizi bir yerden bir yere götüren işlevsel bir icat değil; aynı zamanda zevkinizi ve kişiliğinizi yansıtmanın da bir yoludur.
Araba renkleri arasında kırmızı ve mavinin popülaritesinin arttığından daha önce bahsetmiştik. Peki, arabaların renklerinin kişisel zevklere uymasının dışında başka etkileri de olabilir mi acaba?
Araç İçi Sıcaklığa Olan Etkisi
Koyu renkli bir araba açık renkli bir arabaya göre daha geç soğutulur; çünkü koyu renkler güneş ışığını daha fazla çeker. Bunu kışın siyahlar ve koyu renkli kıyafetler giyerken yazın beyazları ve açık tonları tercih etmemizle aynı mantıkta düşünebilirsiniz.
Örneğin sıcaklığın fazla olduğu lokasyonlarda yaşıyorsanız açık renkli arabaları tercih ederek konforunuzu arttırabilirsiniz.
Yakıt Tüketimine Etkisi
Hava sıcaklığına daha fazla maruz kalan koyu renkli arabalarda doğal olarak daha fazla klimaçalıştırılır. Çünkü koyu renkli arabalar açık renklilere göre daha fazla ısınır ve uygun sıcaklığı bulmak daha fazla zaman alır. Bu da daha fazla yakıt tüketimi demektir.
Arabanızın Her Zaman Bakımlı Görünmesini İstiyorsanız
Koyu renkler kiri daha fazla gösterir. Bu yüzden koyu renkli arabalar, açık renklilere göre daha fazla yıkanırlar. Bu da kaporta boyasının daha fazla aşınmasına neden olur. Güneş yanığı diye de ifade edilen soyulmalar da koyu renkli arabalarda daha çok kendini gösterir.
Tüm bu özelliklerden dolayı beyaz arabalar ikinci elde de daha fazla alıcı buluyor. Yine de siyah, lacivert ya da grinin ağır/prestijli görünümünden hoşlanıyor ve arabanızın bakımını en iyi şekilde yapacağınıza inanıyorsanız tercih sizin. Önceden iddialı bulunan renklerin de sonradan sıkıcı gelebileceğini ve satarken zor alıcı bulabileceğini de hatırlatalım.
Satın almayı düşündüğümüz araçların motor özellikleri ve aksesuarlarını düşündüğümüz kadar genellikle rengini de düşünürüz. İç-dış uyumu bizim için oldukça önemlidir ve uzun süre kullanmayı düşündüğümüz aracımızda hem beğendiğimiz hem de kullanışlı olacak renk kombinasyonlarını seçmeye gayret ederiz. Ancak seçtiğimiz rengin araç üzerinde farklı etkileri olabilmektedir.
Sabah ilk sürüşte yakıt tüketimi neden yüksektir?Bazı kullanıcılar ise beğendikleri renk ne kadar kullanışsız olursa olsun yine de o rengi tercih ederler ve bu kararlarından onları kimse döndüremez. Zevkler ve renkler tartışılmaz ancak biz yine de açık ve koyu renklerin avantaj ve dezavantajlarına değinmek istedik ve bunları başlıklar altında topladık.
Dünyada hangi renk ne kadar tercih ediliyor?
Renklerin araç üstündeki etkilerine geçmeden önce dünyada hangi renklerin daha çok tercih edildiğini görelim. Bu doğrultuda iki büyük otomobil boya üreticisi olan Dupont ve PPG’nin satış istatistiklerinin ortalamasını alarak genel bir tespit yapabiliriz.
Beyaz: %22.5
Siyah: %20
Gümüş: %19
Füme-koyu gri: %13
Kırmızı: %8.5
Mavi: %6.5
Kahve: %6.5
Yeşil: %1.5
Diğer renkler: %2.5
Yanlış yakıt kullanılırsa ne olur?
Beyaz ve gümüşün açık renkler olduğu zaten biliniyor. Diğer taraftan mavi ve kahve renklerin de yarısı açık yarısı koyu renkler olarak kabul edilebilir. Diğer renkler için de yarısı açık yarısı koyu varsayımı yapılırsa satılan araçların yarısının koyu renge yarısının da açık renge sahip olduğu tahmini rahatlıkla yapılabilir.
Konfora etkisi
Renk konfora nasıl etki eder diye düşünebilirsiniz ancak özellikle çok sıcak havalarda güneşin altında kalan biri beyaz diğer siyah iki aracın iç sıcaklıkları arasındaki fark süreye bağlı olarak 15-20C dereceyi bulabilir. Bu da aracı soğutmayı oldukça zorlaştıran bir etkendir. Camların tamamen açılması ve klimanın en yüksekte çalıştırılmasına rağmen aradaki 10-15C sıcaklık farkını kapatmak oldukça zordur ve bu nedenle de bir süre oldukça sıcak ve bunaltıcı olan araç kabininde seyahat etmek gerekebilir.Turbonun uzun ömürlü olması için nasıl kullanmak gerekir?
Koyu renge sahip bir aracı soğutmak açık rengi soğutmaya göre 10-15dk daha fazla zaman alabilmektedir. Bu da araç ne kadar sessiz veya rahat olursa olsun ortam sıcaklığının yüksek olması nedeniyle konforu bozan bir etkidir. Bu nedenle de araç rengi ile konfor arasında bu tip bir ilişki mevcuttur.
Kırmızı en sıcak mavi en soğuk
Tüketime etkisi
Araç renginin konfora etkisine benzer bir şekilde çok sıcak havalarda güneşin altında kalan biri beyaz diğer siyah iki aracın iç sıcaklıkları arasındaki fark 10-15C dereceyi bulabilir. Ne kadar cam açılırsa açılsın sadece kabin değil aracın her yeri benzer oranda daha fazla ısınır. Buna klima sisteminin borular ve kokpitin içindeki havalandırma kanalları da dahildir. Bu nedenle klimanın kabini istenilen sıcaklığa getirmesi daha uzun zaman alır.Renklerin 0 ile 1 arasında bir yansıtma değeri vardır ve bu değer 1’e ne kadar yakın olursa güneş ışınlarını o kadar iyi yansıtır ve bu sayede de az ısınır. Gümüş rengin yansıtma değeri 0.58 ve siyah rengin değeri de 0.05’dir. Yani gümüş renk üzerine gelen güneş ışınlarını %58 oranında yansıtırken siyah renk sadece %5 oranında yansıtır. Bu oran beyaz renkte tonuna bağlı olarak %80’lere kadar çıkabilmektedir. Bu da siyah rengin neden açık renklere göre bu kadar çok ısındığını açıklamaktadır. Ayrıca bu işi araç boyasına kadar indirgemeye de gerek yoktur. Yazın 40C sıcaklıkta siyah ya da beyaz renk t-shirt ile uzun süre güneşin altında durulursa vücudumuzdaki sıcaklık hissinin farklı olduğu rahatlıkla anlaşılabilir.
Klima yakıt tüketimini ne kadar etkiler?
Ayrıca sadece güneş altında duran araç için değil özellikle sıkışık trafikte yol alan koyu renk araç da daha fazla ısınır. Araç içindeki sıcak havayı tahliye etmek için klima sisteminin daha uzun süre ve yüksek tempoda çalışması gerekir. Özellikle düşük güce sahip koyu renk araçlarda bu çalışma ciddi anlamda yakıt tüketimini arttırır. Bize göre koyu renk bir araçta klimanın daha fazla ve yoğun çalışması sonucu aracın motor gücüne bağlı olarak yakıt tüketimi %1-%4 oranında artabilir.
Çeşitli renklerin güneş ışınlarını yansıtma değerleri-ne kadar yüksek o kdar yansıtma değeri yüksek
Bakım
Koyu renk araçlar hem tozu hem de her türlü sokak kirini açık renk araçlara göre çok daha fazla belli ederler. Kiri daha çok göstermesi nedeniyle de kullanıcılar araçlarını daha çok yıkatırlar ve bu da boyanın daha hızlı aşınmasına neden olur. Ayrıca koyu renk araçlarda çizik oluşması durumunda alttaki astar boyanın açık renk olması nedeniyle bu çizikler daha fazla göze çarpar.Hız göstergesi neden hatalı gösterir?
Bir diğer önemli nokta ise koyu renklerin daha fazla ısınması sonucu araç boyasının daha çabuk özelliğini kaybetmesidir. Boyanın üzerindeki cila tabakasının sık yıkatmanın da etkisi ile incelmesi ve yüksek sıcaklık nedeniyle de yanması sonucu güneş yanığı diye tabir edilen soyulmalar koyu renk araçlarda çok daha yaygın bir şekilde gerçekleşmektedir. Tüm bunların sonucu olarak koyu renk araçlar hem daha iyi ve sık bir bakım hem de daha fazla özen gerektirir.
Solda siyah araba sağda gümüş rengi araba
Fark Edilebilirlilik
Seyir halindeki bir aracın trafikte fark edilebilir olması kazalar açısından oldukça önemlidir. Her ne kadar son zamanlarda otomatik yanan gündüz farları birçok araçta standart hale gelmiş olsa da özellikle gri, füme ve siyah araçları fark etmek asfalt üzerinde daha zordur. Yapılan bir araştırmaya göre beyaz araçlar bu üç renge göre kazalara %10 oranında daha az karışmıştır. Beyaz rengin en çok tercih edilen renk olmasına rağmen bu oranın elde edilebilmiş olması da beyaz açısından önemli bir avantaj olarak öne çıkıyor. Öyle ki bazı ülkelerde sigorta firmaları aracın rengine göre bile prim miktarlarını değiştirebilmektedirler.Motor yıkamak zararlı mı?
Sonuçta asfalt gri ve siyah tonlarına sahiptir ve üzerinde bulunan aracın bu renklere yakın olması onu diğer sürücülere daha az görünün kılar. Kırmızı konusunda herhangi bir araştırma yok ancak kendini fazlasıyla gösteren bir renk olması onu belki de beyaz renkten bile daha dikkat çekici yapıyor olabilir.
Beyaz ve siyahın asfalt üzerinde fark edilebirliliği
İkinci el değeri
Bir aracın ikinci el değeri aracı gören kişinin ilk görüşteki düşünceleri ile yakından alakalıdır. Aracın ilk göze çarpan kısmı da kaportası yani kısacası boyasıdır. Koyu renklerin hem sıcaktan daha fazla etkilenmesi hem de çizikleri daha çok göstermesi satış sırasında önemli bir handikap olabilir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki kapalı alanda saklanmış, çiziği, yanığı ve soyulması olmayan iyi bakılmış koyu renkler ve özellikle de siyah renk açık renklerden daha gösterişli ve albenili durmaktadır.Egzozdan neden çiğ yakıt atılır?
Ancak genel olarak beyaz renk araçlar ikinci elde çok daha rahat müşteri bulabilmektedir. Ayrıca satın alınırken opak beyaz renge ekstradan ücret ödenmemesi de önemli bir avantajdır. Sonuçta kimse ikinci el araç alırken metalik diye fark ödemiyor.
Boyada güneş yanığı
SONUÇ
Görünen o ki beyaz renk neredeyse her açıdan mükemmel olmasıyla karşımıza çıkıyor. Günümüzde zaten oldukça popüler bir renk olmasının yanında az ısınması sonucu dolaylı olarak yakıt tüketimine ve konfora, kolay bir bakıma, rahat fark edilebilir olması sayesinde de daha az kaza ihtimaline sahip olan bu renk yine de her zevke hitap etmemektedir. Ayrıca şirket araçlarının ağırlıklı olarak beyaz ve gümüş renklerde tercih edilmesi de tüm bu nedenlerin bir araya gelmesinin bir sonucudur. Diğer taraftan koyu renkler birçok kişi için ne kadar dezavantajlı olursa olsun hala önemli oranda tercih edilmektedir.