Cilalar kalitesine göre yüzey üzerinde 0,010mm ile 0,015mm arasında bir tabaka meydana getirirler. Nano korumaların yüzey üzerinde yarattığı tabaka ise 0,00015mm den daha küçüktür. Koruma ne kadar küçük değerlere sahipse yüzeydeki gözenekleri o kadar iyi doldurur ve yüzeye o kadar iyi bağlanır. Dolayısıyla nano korumalar cilalara göre kuş pisliği gibi asitli çözeltilere, soldurucu UV ışınlarına ve araca zarar veren diğer dış etkenlere karşı çok daha dayanıklı ve uzun süreli koruma sağlarlar.

Cilalar kaporta yüzeyinde güneş ışığıyla ya da motorun ısınmasıyla oluşan sıcaklıklarda genişlerler. Kaportanın soğuması sırasında ise daralırlar. Genişleme ve daralma sırasında mevcut toz cilanın içine karışır ve yüzey buna bağlı olarak daha hızlı matlaşır. Nano korumalar 450o sıcaklığa kadar dayanıklıdır. Dolayısıyla genleşmezler ve çok uzun süreli bir parlaklık sağlarlar.

Cilaların yüzey üzerinde yarattığı yumuşak ve kaygan etki temizlik esnasında yaşanan çizilmelere karşı çok fazla direnç gösteremez. Nano korumaların uygulamaları sırasında da net olarak fark edilen en temel özellikleri yüzeyde meydana getirdikleri sert satıhtır. Bu sert satıh yüzeyi temizlik esnasında meydana gelen çizilmelere karşı daha dayanıklı hale getirmektedir.